Total Cost of Ownership (TCO)

Openbare Verlichting wordt enerzijds toegepast voor een betere veiligheid en anderzijds om toch ‘s avonds een “sociaal leven” te kunnen hebben of op te (kunnen) bouwen. Kortom zonder openbare verlichting voelen mensen zich minder (of soms: helemaal niet) veilig en we kunnen ‘s avonds nog even ergens “op bezoek” gaan bij vrienden en familie of voor een bezoek aan de sportvereniging.

Dit betekent dat de toegepaste openbare verlichting onderhouden of in stand zal moeten worden gehouden. Dat kunnen we “zonder enig besef” blijven doen, maar dat zou financieel niet haalbaar zijn. Openbare verlichting is een pré maar dan het liefst tegen een zéér lage en acceptabele kosten en zo min mogelijk onderhoudt, want dat heeft weer een negatief effect op de totale kosten van de verlichting.

Dus moeten de kosten voor aanschaf en ook de kosten voor het onderhoud inzichtelijk worden gemaakt bij de bepaling welke soort (en/of type) openbare verlichting zal worden toegepast en tegen welke kosten van aanschaf, incidenteel herstel, maar ook het preventief onderhoud (remplace) van de huidige verlichting in vergelijking tot de nieuw aan te schaffen verlichting. Tot voor kort was er geen aanvaardbaar model of tool voor handen om een dergelijke vergelijking te kunnen maken maar dat is er nu wel: de Total Cost of Owenership (TCO).

De Total Cost of Ownership is een rekentool welke ontwikkeld is door AgentschapNL in samenwerking met Gemeenten en Provincies om een objectievevergelijking te kunnen maken tussen een bestaand armatuur en een nieuw armatuur.

In principe betekent dit dat in een dergelijk model: alle kosten voor aanschaf (inclusief onderhoud, incidenteel herstel en remplace) van de oude armaturen wordt vergeleken met de kosten voor aanschaf (inclusief onderhoud, incidenteel herstel en remplace) van de nieuwe armaturen.

Het doel van deze vergelijking is dus het inzichtelijk maken van:de terugverdientijd (TvT) van de investering in jaren. Wat als de oude verlichting zou worden vervangen door de nieuwe; hoe snel hebben we de kosten voor de investering eruit.

  1. de energiebesparing in procenten (%) tussen de oude en de nieuw aan te schaffen) verlichting (met alle bijkomende kosten.
  2. de terugverdientijd (TvT) van de investering in jaren. Wat als de oude verlichting zou worden vervangen door de nieuwe; hoe snel hebben we de kosten voor de investering eruit.

Door op deze link te klikken kunt u de Total Cost of Ownership (TCO) downloaden in Excel.

Om u een beeld te geven over hoe wij uitkomen in een voorbeeld omtrent de TCO hebben wij een recentelijke TCO berekening online gezet welke door een Gemeente in Nederland is gehanteerd voor een officiële aanbesteding. In deze berekening kunt zien hoe wij scoren ten opzichte van andere merken en leveranciers, objectief bekeken. De uitkomst spreekt voor zich!

Deze vergelijking vindt u onder Infra LED Solutions in het sub-tabblad “TCO Vergelijking”. U kunt het ook hier downloaden.